Bu makale, topluluk yönetimi ve sosyal medya yönetimi arasındaki farkları açıklamaktadır. Pazarlama ile ilgili işleri olan kişiler için bu makale oldukça önemlidir çünkü bu iki rolün farklı hedefleri, sorumlulukları, becerileri ve başarı ölçütleri olduğunu vurgulamaktadır.
Topluluk yöneticileri, marka görünürlüğünü ve etkileşimini artırmayı hedeflerken, uzun vadede güçlü ve destekleyici bir topluluk oluşturmayı amaçlarlar. Sosyal medya yöneticileri ise genellikle satış odaklıdır ve sosyal medya yatırım getirisini (ROI) artırmaya çalışırlar. Başarılarını dönüşüm ve tıklama oranları ile ölçerler.
Topluluk yöneticileri, marka ve tüketiciler arasında kültür oluştururken, sosyal medya yöneticileri dijital platformlarda marka varlığını büyütmeye odaklanır. Topluluk yöneticileri mükemmel kişilerarası becerilere sahip olmalı ve topluluk içinde sorunları hızlı ve profesyonelce çözebilmelidir. Sosyal medya yöneticileri ise sosyal medya trendleri ve stratejileri hakkında bilgi sahibi olmalı ve bu bilgileri strateji oluşturmak veya iyileştirmek için kullanmalıdır.
Başarı ölçütleri de farklıdır; sosyal medya yöneticileri şirketin yıllık hedeflerine göre başarılarını ölçerken, topluluk yöneticileri marka bilinirliği ve topluluğun uzun vadede nasıl büyüdüğüne odaklanır.
Bu iki rol birlikte çalışarak markanın temsilini güçlendirebilir, hedef kitle ile köprü kurabilir ve satışları artırabilir. Sosyal medya yöneticileri, topluluk yöneticilerine hangi platformların en iyi çalıştığını ve bu platformlardaki en iyi uygulamaları bildirirken, topluluk yöneticileri tüketicilerin marka ile etkileşime geçebileceği, ağ kurabileceği ve büyüyebileceği alanlar oluşturabilir.
Kaynak: https://blog.hubspot.com/marketing/community-management-vs-social-media-management